Alternativní příprava kávy na cestách

10.08.2020
Camilla Barnet

Věříme, že nejsme jediní, kdo se letos rozhodl vyměnit město za přírodu, protože cestovat v roce 2020 není nic jednoduchého. Čeká vás několikadenní výlet do míst, kde nebudou kavárny na každém rohu a vy si neumíte představit ráno bez šálku kávy? Naštěstí pro vás máme pár nápadů, jak si dopřát zaslouženou dávku kofeinu i na cestách. A ne, nebudeme vás nabádat, abyste si nakoupili zásoby kávy v plechovkách z benzinky. 

K dobrému šálku kávy na cestách vlastně není potřeba žádné velké nebo drahé vybavení. Můžete si i vybrat z různých druhů přípravy, což má také vliv na finální chuť kávy. V tomto článku vám představíme tři způsoby, díky kterým si budete moci vychutnat skvělou kávu a příslušenství vám nezabere téměř žádné místo v batohu. 

Pro všechny typy budeme však potřebovat horkou vodu, takže cestovní plynový vařič se stane našim nejlepším kamarádem a také bychom neměli zapomenout na příruční mlýnek, kterým si kávová zrnka před přípravou nameleme, aby byla vždy čerstvá. No a v neposlední řadě kvalitní kávová zrnka, která najdete i na našem e-shopu a vybrat si můžete z mnoha chuťových profilů a původů.

AeroPress je cestovateli velice oblíbený díky své hmotnosti a také proto, že je krásně skladný. Jelikož je celé zařízení plastové, neváží téměř nic. Pokud AeroPress doma nemáte, zaručeně ho na internetu seženete za velmi příznivou cenu, která se pohybuje okolo 600Kč v balení i s papírovými filtry (existují i cestovní verze, které jsou velikostně ještě úspornější). 

 

Postup:

 

  • Na vařič dejte vařit vodu a připravte si filtr do aeropressu, který nezapoměňte před použitím propláchnout, abyste se zbavili papírové chuti.
  • Namelte jednu odměrku kávy z aeropressu (cca 12g) na jemnou až střední hrubost (o trochu hrubší než na espresso) a vsypte do válce.
  • Jakmile se začne voda vařit, odstavte a nechte přibližně minutu odstát. Voda, kterou zaléváme kávu, by měla mít okolo 85 stupňů. 
  • Po dlouhé minutě už kávu v aeropressu můžeme zalít a směs mícháme podobu 10 vteřin.
  • Po tomto rituálu můžeme na horní konec aeropressu nasadit gumový píst, přístroj postavit na hrnek a pomalu stlačovat, což by mělo trvat alespoň 20 vteřin. 
  • Káva, která se přefiltruje do hrnečku, by měla mít plnou svěží chuť. Můžete si ji vychutnat jen tak nebo třeba s kapkou mléka.
  •  

sean_benesh_thwbkcvihfw_unsplash
Hario V60
vám připraví skvěle vyváženou kávu a postup je o něco jednodušší než u aeropressu. Je to opravdu snadné. Cenové rozpětí haria V60 je různé. Můžete si pořídit plastový dripper, který vás nebude stát více než dvě stovky a k tomu přikoupit papírové filtry nebo trošku zainvestovat a koupit cestovatelský kit, který bude obsahovat i odměrku na kávu a podobně. 

 

Postup:

 

  • Na plynovém vařiči přivedeme vodu k varu a mezitím připravíme ostatní věci.
  • Dripper postavíme na hrnek a vložíme do něj propláchnutý papírový filtr.
  • Kávová zrna nameleme na hrubo (10g = 1 porce) a vsypeme do filtru.
  • Vroucí vodu necháme opět malinko odstát, aby nebublala a pomalu krouživým pohybem začneme filtr zalévat - 150ml vody na každou porci kávy. 

 

Překapaná káva by měla být jemná a voňavá. Vyniknou tak všechny chutě, které daná zrnka obsahují. 

 

battlecreek_coffee_roasters_jwyo4z11hs_unsplash

 

FrenchPress se opět vyznačuje svou jednoduchostí a má jednu hlavní výhodu a to tu, že se dá využít i k přípravě čaje nebo kávy za studena, což se může hodit, pokud po ruce na výletě nemáte plynový hořák (to jen zalijete nahrubo namletou kávu studenou vodou a necháte přes noc odstát, ráno french press stlačíte a máte super cold brew!)

 

Postup: 

 

  • Dáme vařit vodu, mezitím nameleme kávu (1 odměrka = 1 šálek kávy) na nejhrubší stupeň a vsypeme do french pressu.
  • Vroucí vodu nechte pár vteřin odstát a poté jí naplňte french press podle toho, kolik šálků chcete získat.
  • Nechte 4 minuty louhovat a pak pomalu stlačte sítko. 

 

Malou nevýhodou může být to, že káva z french pressu nebude nikdy tak čistá jako z papírového filtru. Přece jen se tu kávová sedlina odděluje pouze sítkem. Na chuti to ale nic nezmění a vy tak díky french pressu můžete dosáhnout skvělého kávového profilu. 

 

Ať už se chystáte na výlet daleko do hor nebo jen kempovat v okolí, věříme, že se vám tyto tipy budou hodit a uvaříte si díky nim super kávu, která vám požitek z cestování ještě umocní. 

 

Mějte se krásně a cestování zdar!

 

 

 



Camilla Barnet
Sdílejte článek
biscuit
Aby se vám web dobře používal (Souhlas s cookies)

Pro co nejpohodlnější používání webu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Povolit vše".

cog Nastavení cookies

Upravte si cookies dle vlastních preferencí.

angle_up Technické cookies - nezbytné pro správné fungování webu

Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.

angle_up Analytické cookies - Google Analytics měření návštěvnosti stránek a uživatele

Tyto cookies nám umožňují měřit výkonnost našich webových stránek a našich online kampaní. S jejich pomocí zjišťujeme počet návštěv, zdroj návštěv a další parametry. Shromážděné údaje zjišťujeme v agregované podobě, která nám neumožňuje údaje dohledat ke konkrétnímu uživateli. Pokud tyto cookies deaktivujete, nebudeme moci analyzovat výkonnost našich webových stránek a optimalizovat je pro co nejsnažší užívání.

angle_up Personalizované a reklamní cookies - pro zkušenost šitou na míru

Tyto cookies nám umožňují lépe cílit a vyhodnocovat marketingové kampaně.