Bezkofeinová káva a její výroba

19.03.2018
Kofein je přirozená povzbuzující látka, kterou je možné najít i v čaji nebo některých rostlinách, kde působí jako jejich pesticid. Má stimulační účinky, dokáže nakopnout metabolismus a silně odvodňuje tělo. Proto je třeba dodržovat pitný režim a správně byste měli u šálku kávy najít sklenici vody a doplnit tak potřebné tekutiny.

Najde se spoustu lidí, kteří upřednostňují bezkofeinovou kávu. Někdy jsou to zdravotní důvody, někdy přesvědčení, že bezkofeinová káva je pro tělo zdravější. Jestli je opravdu kofein zdravý nebo ne, to je otázka, na kterou si budete muset sami vytvořit odpověď, jelikož je to dost sporné téma. Teoreticky tělu nijak neškodí, maličko ho povzbudí a odplaví nahromaděné tekutiny. Ale jako u všeho, je třeba se ke kofeinu stavět rozumně a nic nepřehánět.

Proces odstranění kofeinu


Jsou dva způsoby, které dokážou zbavit kávu alespoň 99% kofeinu.

foto46

Tzv. evropský způsob probíhá chemicky za přítomnosti dichlormetanu. Kávová zrna se naloží do vody s touto chemikálií, která odstraní kofein z 97%. Následně se zrna promyjí, aby se odstranily veškeré chemické látky. Nevýhodou této metody je to, že v kávě je lehce cítit chemická pachuť. Sice by tato metoda neměla mít žádné následky na zdraví, ale když už surovina přijde do kontaktu s chemií, nikdy z toho nevzejde nic dobrého.

Druhý, poněkud zdravější způsob, vymysleli ve Švýcarsku. Švýcarská metoda má tu výhodou, že kávová zrna po celou dobu procesu nepřijdou do kontaktu s žádnou chemickou látkou. Zrna dlouho leží ve vodě, což způsobí samovolné odplavování kofeinu a aromat. Voda s kofeinem se následně přefiltruje přes filtr s aktivním uhlíkem, který odstraní až 99% kofeinu. Zrna se následně do pročištěné vody opět namočí, aby vstřebala aromata zase zpátky. To se ale bohužel moc nepovede, a i když je tato metoda zdravější, jsou kávová zrna zbavená nejen kofeinu, ale i éterických olejů. Káva je tedy ve výsledku, jak se říká, bez chuti a bez zápachu.

V našem e-shopu najdete bezkofeinovou kávu od značek Gourmesso nebo Origen Coffee. Pro bezkofeinové kávy se nejvíce používají kávová zrna z Arabiky, která mají intenzivnější chuť a zvládají tyto procesy mnohem lépe. Často jsou kávy i dochucované, aby tak doplnily trochu ochuzené kávové aroma. Doporučujeme vyzkoušet 100% arabiku od značky Gourmesso s jemnou vanilkovou nebo čokoládovou příchutí nebo prémiovou řadu bezkofeinové kávy bez příchuti Pura Descafeinado od Origen Coffee.

Váš tým z
Upraženo.cz


Sdílejte článek
biscuit
Aby se vám web dobře používal (Souhlas s cookies)

Pro co nejpohodlnější používání webu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Povolit vše".

cog Nastavení cookies

Upravte si cookies dle vlastních preferencí.

angle_up Technické cookies - nezbytné pro správné fungování webu

Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.

angle_up Analytické cookies - Google Analytics měření návštěvnosti stránek a uživatele

Tyto cookies nám umožňují měřit výkonnost našich webových stránek a našich online kampaní. S jejich pomocí zjišťujeme počet návštěv, zdroj návštěv a další parametry. Shromážděné údaje zjišťujeme v agregované podobě, která nám neumožňuje údaje dohledat ke konkrétnímu uživateli. Pokud tyto cookies deaktivujete, nebudeme moci analyzovat výkonnost našich webových stránek a optimalizovat je pro co nejsnažší užívání.

angle_up Personalizované a reklamní cookies - pro zkušenost šitou na míru

Tyto cookies nám umožňují lépe cílit a vyhodnocovat marketingové kampaně.