Brazílie vs. Etiopie aneb různorodost kávové chuti

19.04.2018
Je to jako s vínem, každé chutná jinak. V zimě si dáte radši červené, zatímco teplejším dnům dominuje vychlazený bílý Sauvignon. Nebo třeba úplně jiné. S kávou je to stejné. Káva z Brazílie nebo Asie se diametrálně liší od kávy z Etiopie – kolébky kávového průmyslu.

A stejně jako si chcete vychutnat dobrou sklenku vína, je třeba vědět, jakou kávu si pořídit domů, abyste z ní měli ten správný zážitek. Níže popsaný obrázek vysvětluje, která země vládne jakou chutí. Ale i přes to je někdy těžké chutě správně rozpoznat, a proto doporučujeme zkoušet a zkoušet a zkoušet. Vše srovnávat, zapisovat, ochutnávat, vyškrtávat co nesedí a nechávat ty, které si zamilujete. Pro tyto případy doporučujeme zkouknout naše testovací balíčky za zvýhodněnou cenu.

coffee_belt_111

Někdy se ale může stát, že vám kávy budou splývat v jedno. Je to tím, že kávu ochutnáváte třeba jednou za čas a opravdu nemáte dva rozdílné vzorky vedle sebe – zvlášť pokud jste kávový začátečník. Proto je dobré ochutnat dvě hlavní země najednou, díky kterým zjistíte, že kávový původ má opravdu velký vliv na její výslednou chuť. A těmi jsou Etiopie a Brazílie.

Africká káva, zvláště Etiopie, dominuje sladkokyselou a ovocnou chutí. V oblibě je hlavně u těch, kteří nemusí mít kávu tak „hořkou“. Právě kyselost je hlavním znakem zmiňované Etiopie. Kyselost a intenzivní ovocné a oříškové tóny. 

Naopak Brazílie je úplným opakem. Je silná, robustní a dodává kávě specifickou hořkost. Sice v ní také najdeme kyselé tóny, ale ne tak intenzivní jako v Etiopii. Chuť je spíše čokoládová s oříškovou příchutí.

foto43

Abyste poznali kávové tóny ochutnávejte kávu vždy ve formě espressa. Cappuccino je sice oblíbené díky mléku, které zjemňuje intenzitu kávy, ale právě díky zjemnění je těžké rozpoznat její opravdovou chuť. Pokud nefandíte espressu, udělejte si americano (do kávy přidejte 100 – 150 ml horké vody), které nebude tak silné.

Doufáme, že se dáte do zkoumání a najdete si takovou kávu, která vám naprosto sedne. A pokud byste si stále nebyli jistí. Jsme tu pro vás.
Váš tým z
Upraženo.cz


Sdílejte článek
biscuit
Aby se vám web dobře používal (Souhlas s cookies)

Pro co nejpohodlnější používání webu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Povolit vše".

cog Nastavení cookies

Upravte si cookies dle vlastních preferencí.

angle_up Technické cookies - nezbytné pro správné fungování webu

Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.

angle_up Analytické cookies - Google Analytics měření návštěvnosti stránek a uživatele

Tyto cookies nám umožňují měřit výkonnost našich webových stránek a našich online kampaní. S jejich pomocí zjišťujeme počet návštěv, zdroj návštěv a další parametry. Shromážděné údaje zjišťujeme v agregované podobě, která nám neumožňuje údaje dohledat ke konkrétnímu uživateli. Pokud tyto cookies deaktivujete, nebudeme moci analyzovat výkonnost našich webových stránek a optimalizovat je pro co nejsnažší užívání.

angle_up Personalizované a reklamní cookies - pro zkušenost šitou na míru

Tyto cookies nám umožňují lépe cílit a vyhodnocovat marketingové kampaně.