
RWANDA/ARABICA
Mushonyi Washing Station
Datum sklizně: 2020
Země: Rwanda
Region: Rutsiro District
Oblast: Western Province
Farma: Mushonyi Washing Station
Odrůda: Red Bourbon
Nadmořská výška: 1 600 – 1 900 m.n.m.
Zpracování: Plně promyté (washed)
Chuťový profil: Intenzivní ovocná chuť citrusů, malin a červeného rybízu s tóny černého čaje a karamelu.
Tato káva je díky způsobu pražení vhodná k alternativním přípravám kávy, milovníci ovocitějších chutí ji ocení také v podobě esspressa.
Kávu pražíme a balíme až ve chvíli, kdy k nám dorazí objednávka. O její čerstvost se tedy vůbec nemusíte bát :) Více o naší filozofii pražení kávy najdete v tomto článku.
Stupeň pražení:
Kávu vám rádi nameleme, napište nám prosím do poznámky, na jakou přípravu máte zájem kávu umlít: espresso kávovar, mokka konvička, filtr, turek nebo french press.
O rwandské kávě
Rwandská káva je jako Rwanda samotná. Velmi exotická a šťavnatá. Kávu do Rwandy přivezli na začátku 20. století němečtí misionáři, její pěstování se plně rozvinulo v 30. letech, kdy do země přišli belgičtí kolonizátoři. Až do 70. let pak byla káva nejvýznamnější vývozní komoditou a tvořila 70 % exportu. Bylo dokonce nezákonné vytrhnout kávovník ze země! Následně došlo k poklesu mezinárodních cen kávy a v roce 1994 zasáhla Rwandu genocida, která měla vliv také na vývoz kávy, který absolutně zkolaboval. Díky houževnatosi a síle místních obyvatel patří Rwanda od té doby k nejstabilnějším zemím v regionu, ekonomicky roste a vývoz kávy má na tomto ekonomickém úspěchu velkou roli. Většinu rwandské kávy pěstuje na 400 tisíc farmářů, kde si svou úlohu našly i místní ženy a pustily se do podnikání. 95 % rwandské kávy je zastoupeno odrůdou Red Bourbon.
O farmářích
Stanici Mushonyi dodává kávu přibližně 1200 malých farmářů v oblasti jezera Kivu. Každý farmář hospodaří skutečně v malém měřítku - vlastní asi čtvrt hektaru a na políčku mu roste asi 300 kávovníků. Kromě kávy místní pěstují také banány, maniok nebo eukalyptus. Farmy se nachází v nadmořské výšce 1 600 až 1 950 m.n.m. Samotná stanice pak kávové třešně přísně kontroluje, aby byla zachována vysoká kvalita místních kávových zrn.
O chuti
Místní kávovníky rostou ve výšce 1600 - 1950 m.n.m, díky čemuž má káva nižší aciditu. Ve Rwandě najdeme v absolutní většina kávovníky odrůdy Red Bourbon, která se vyznačuje silnou ovocnou chutí.
Tato ovocnost kávu předurčuje ve využití na filtr, případně jiné alternativní přípravy kávy, Chutnat ale určitě bude také milovníkům klasického espressa.