Cupping: Umění degustace kávy pro každého

05.06.2025
Bohdan Havlíček

Aneb proč i čmuchání do kafe může být zajímavé

Cupping. Zní to jako něco mezi sportem a masážní praktikou, ale ve světě kávy je to jedna z nejdůležitějších a nejzábavnějších disciplín. Nejde přitom jen o odbornou degustaci určenou profesionálům. Cupping si můžete vyzkoušet i doma a uvidíte, že vás to vtáhne a že poznáte svou kávu úplně jinak.

Takže – co to vlastně ten cupping je, jak probíhá a proč byste to měli zkusit?

           cup_2              cup_3

Co je cupping?

Cupping je standardizovaná metoda degustace kávy, jejímž prostřednictvím se hodnotí:

  • vůně
  • chuť
  • tělo
  • acidita
  • dochut’
  • čistota šálku

Používá se při výběru nových káv v pražírnách, na kávových soutěžích, nebo při hodnocení kvality sklizně. Ale stejně dobře si ho můžete udělat doma jen tak – pro zábavu nebo poznání.

Jak cupping probíhá?

Celý rituál je překvapivě jednoduchý – a právě v tom je jeho krása. Zvládnete ho i bez profi vybavení.

  1. Mletí kávy
    Každý vzorek kávy nameleme nahrubo, ideálně jako na French press. Použijte 11 g kávy na 200 g vody.
  2. Suché aroma
    Přivoníme k čerstvě namleté kávě – tzv. "dry aroma". Můžete cítit čokoládu, květiny, ovoce, nebo i rajčata.
  3. Zalévání
    Kávu zalijeme vodou o teplotě 93–96 °C. Vytvoří se krusta, která zachytí aroma.
  4. Rozbití krusty
    Po 4 minutách krustu jemně rozbijeme lžičkou – tzv. "breaking the crust". Přivoníme – teď je aroma nejintenzivnější.
  5. Odstranění pěny
    Odloupneme pěnu a zbytky z povrchu pomocí dvou lžiček.
  6. Degustace
    Naberte kávu na lžičku a hlasitě srkněte – tekutina se smíchá se vzduchem a lépe pokryje chuťové pohárky.

Na co se při cuppingu soustředit?

Káva se hodnotí podobně jako víno. Zkuste vnímat a zamyslet se nad následujícím:

  • Sladkost – je přirozená? Med, karamel, ovoce?
  • Acidita – příjemná nebo ostrá? Citrusová nebo ovocná?
  • Tělo – jak působí v ústech? Lehké jako voda, nebo krémové jako smetana?
  • Dochuť – jak dlouho přetrvává? Je čistá nebo rušivá?
  • Balanc – jsou chutě vyvážené, nebo něco dominuje?

Zapisujte si dojmy, porovnávejte jednotlivé vzorky. Po ochlazení kávy zkuste ochutnat znovu – objeví se nové chutě a vůně. Ve skupině je to ještě zábavnější – každý člověk vnímá jinak.

           cup_1              kt_3

Proč cupping zkusit i doma?

Protože je to zábava, vzdělání, cesta k lepším chutím – a nepotřebujete žádné speciální náčiní. Stačí pár hrnků, lžička, dobrá voda a pár druhů kávy. S každým cuppingem se budete zlepšovat.

Cupping není jen pro hipstery

Zapomeňte na představu, že cupping je výsada potetovaných baristů s knírky. Je to způsob, jak se přiblížit chutím – a bavit se u toho. Nemusíte být znalci. Stačí zvědavost. S praxí se vaše chuťové vnímání zlepší – možná časem poznáte Etiopii od Kolumbie poslepu. A i kdyby ne – pořád to bude skvělé voňavé odpoledne.



Bohdan Havlíček
Sdílejte článek