
PERU/ARABICA
Datum sklizně: 2021/2022
Země: Peru
Provincie: Amazonas
Oblast: Rodriguez de Mendoza
Nadmořská výška: 1 400 -1 800 m.n.m.
Zpracování: Plně promyté (washed)
Odrůda: Typica / Bourbon / Pache / Catuai / Catimor
Chuťový profil: Jablka, čokoláda, karamel a švestky
Cuppingové skóre: 83 = VÝBĚROVÁ KÁVA
Kávu pražíme a balíme až ve chvíli, kdy k nám dorazí objednávka. O její čerstvost se tedy vůbec nemusíte bát :) Více o naší filozofii pražení kávy najdete v tomto článku.
Stupeň pražení: Kávu vám rádi nameleme, napište nám prosím do poznámky, na jakou přípravu máte zájem kávu umlít: espresso kávovar, mokka konvička, filtr, turek nebo french press.
O peruánské kávě
Proč káva z Peru? Protože právě tato káva má výjimečný příslib jako producent vysoce kvalitních káv, země je celosvětově největším vývozcem organické kávy Arabica. Díky extrémním nadmořským výškám a úrodným půdám produkují drobní zemědělci v zemi ohromující kávové speciály. Přestože káva dorazila do Peru už v 17. století, do konce 19. století jí bylo exportováno jen velmi málo. Rozvoj exportu přišel na konci 19. století, kdy Indonésii, do té doby největšího importéra kávy do Evropy, zasáhla rez kávových listů. Mezi koncem 19. století a první světovou válkou evropské země investovaly značné prostředky do výroby kávy v Peru. Když Britové a další evropští vlastníci půdy po druhé světové válce odešli, jejich pozemky koupila vláda a 2 miliony hektarů přerozdělila místním obyvatelům. A tak se z Peru stala kávová mocnost plná malých pěstitelů kávy.
O podmínkách farmářů
V oblasti Amazonas se kolem místního znalce všeho o kávě, Alfonso Tejady, shromáždilo několik místních producentů, aby společně vytvořili družstvo Monteverde. Družstvo má celkem 250 členů, kterým zaštiťuje přístup k technologiím a know-how. Místní farmáři obhospodřují v průměru 2 hektary, úroda je pak zhruba 1500 kg na jednu sklizeň, místní kávy jsou tak velmi limitované.