Domácí pražení kávy: Jak na to?

05.06.2025
Bohdan Havlíček

Zelené zrno, voňavý výsledek a radost z vlastního šálku. Pražení kávy doma zní možná jako věda, ale ve skutečnosti to zvládne každý trochu zvídavý milovník kávy. Stačí zelená káva, teplo a trocha trpělivosti. A výsledkem? Čerstvě upražená káva podle vaší chuti.

           4_r              ro_36

Proč pražit doma?

  • Čerstvost – káva chutná nejlépe pár dní po pražení
  • Kontrola – sami si zvolíte, jak tmavé pražení chcete
  • Zážitek – sledujete celý proces a učíte se u toho

Čím můžete doma pražit?

  • Pánev – nejlevnější varianta, ale hůř se hlídá rovnoměrnost
  • Popcornovač – oblíbený u nadšenců, rychlý a účinný
  • Domácí pražička – pro ty, co se chtějí pražení věnovat vážněji

Jak to probíhá?

  1. Zahřejte přístroj nebo pánev
  2. Přidejte zelenou kávu (např. 100 g)
  3. Míchejte a sledujte barvu, vůni a praskání
  4. Ukončete podle preferencí (světlejší/tmavší)
  5. Rychle zchlaďte
  6. Nechte odležet 24 hodin


Tip na závěr

Pražení kávy doma je jednodušší, než si myslíte – stačí trochu zvídavosti a získáte nejen čerstvý šálek, ale i hlubší vztah ke kávě samotné. A když se to náhodou nepovede? Nevadí – pořád jsme tu my, Upraženo.



Bohdan Havlíček
Sdílejte článek