1. Delší trvanlivost
Pokud si neděláte kávu ve velkém množství nebo nemáte kavárnu, kde se přeci jen množství kávy pohybuje v mnohem větších číslech, je těžké udržet kávu čerstvou. Po každém otevření její čerstvost klesá a její skladování má přísné podmínky. Takže buď ji budete kupovat v menším množství, což může někdy vyjít draho, nebo využít jednu z nejzásadnějších výhod kávy z kapslí.
Každá porce kávy je totiž uchovávána v samostatné kapsli, která je sama hermeticky uzavřená, navíc ji někteří výrobci (Gourmesso) balí ještě do vakuovaného obalu. Ten kapsli chrání před působením vzduchu, vlhkosti a světla a při správném skladování (v chladu) prodlužuje trvanlivost na několik měsíců. K otevření tak dochází až v okamžiku přípravy nápoje. Díky tomu máte kdykoliv k dispozici velmi čerstvou porci kávy. Klasickou kávu musíte správně spotřebovat nejlépe do tří týdnů od upražení, aby si zachovala tu správnou čerstvost.
2. Pravidelná jistota
Oblíbíte-li si kávu z jednoho druhu kapslí (doporučujeme např. oblíbenou Ugandu od Caffeluxe), můžete se spolehnout, že se vám ji podaří připravit ve stejné kvalitě znovu za týden i za rok (samozřejmě z čerstvých kapslí). A pokud nejste profesionální baristi nebo se vám po ránu nechce absolvovat všechny přípravy pro výrobu kvalitního espressa (nehledě na to, že přístroj pro přípravu takového espressa je mnohdy daleko dražší než Nespresso kávovar), tohoto výsledku nemusíte doma tak pravidelně dosahovat.
3. Velký výběr káv z různých koutů světa
Většina výrobců má ve své nabídce více druhů kávy, kterou své kapsle plní. Máte díky tomu jedinečnou možnost vyzkoušet různé Arabiky, Robusty a jejich směsi (zde je článek o tom, jaký je mezi nimi rozdíl) a najít mezi nimi tu pravou, která vám bude chutnat nejvíce, nebo zakoupit více druhů a střídat je podle nálady. Kávu je tak možné mít třeba v deseti variantách a pokud se naučíte využívat různé druhy kávy k různým přípravám kávy jako je latte nebo espresso, budete mít z kávy hned větší zážitek.
4. Správná velikost porce kávy
Správné množství kávy a správné mletí jsou parametry, které výslednou chuť velmi ovlivňují. Měli byste vědět, jakou hrubost mletí potřebujete pro klasický kávovar, moka konvičku nebo pressovače. U kávy v kapslích máte o starost méně. Přestože to neplatí stoprocentně u všech značek kapslí, kvalitní výrobci je plní takovým množstvím kávy (6 až 9 g), aby jedna porce byla optimální a správně namletá pro přípravu klasického espressa o objemu 25 až 30 ml. Díky tomu se nemusíte trápit s tím, kde, na jakém mlýnku a na jakou hrubost kávu namlet a v jakém množství s ní následně u různých způsobů přípravy pracovat.
5. Čistota a rychlost přípravy
Každý, kdo někdy kávu připravoval v pákovém přístroji bez integrovaného mlýnku případně s mlýnkem, ví, kolik práce dá její příprava a uklíd rozsypané kávy, kapek v okolí kávovaru, o prskající páře a mléku při přípravě cappuccina ani nemluvě. Kapslové kávovary nás většiny těchto nepříjemností ušetří – stačí kapsli vložit do přístroje a když je káva hotová, vyjmout ji a vyhodit do koše, vše čistě a bez zdržování úklidem v okolí kávovaru.
6. Praktičnost kapslového kávovaru a jeho využití
Moderní přístroje mají nejen elegantní design, ale je možné si mezi nimi vybrat takové, které se pohodlně vejdou na kuchyňskou linku nebo do kanceláře, aniž by si prostor zabraly jen pro sebe. Je na výběr z několika designů a někdy i barev. A čeho si vážíme nejvíce, jsou i jejich doplňky na přípravu mléčné pěny. Navíc vám přístroj připraví mimo kávy i dokonalou horkou čokoládu nebo čaje.
7. Nenáročná údržba
Zatímco přístroje na sypanou (mletou či zrnkovou) kávu je nutné od zbytků kávy čistit prakticky po každém použití, kapslovým kávovarům stačí pravidelné doplňování/výměna vody v zásobníku, čištění automatickým programem a jednou za čas odvápnění topného tělesa.
Káva z kapslí je tak spíše určená pro ty, kteří si chtějí vychutnat a dopřát opravdu kvalitně vytvořenou kávu a nechtějí se trápit všemi znalostmi, které je třeba pro přípravu vědět. A že jich je opravdu hodně. Od správného výběru vody, po intenzitu pražení, hrubost mletí až po požadovaný tlak při přípravě espressa a množství kávy.
Pokud tedy stále přemýšlíte, jestli si pořídit kávovar na kapsle nebo na klasickou mletou kávu, popřemýšlejte také o tom, jak moc chcete o kávě vlastně "přemýšlet". Kapsle vám poskytují možnost ochutnat velké množství kávy za málo peněz z různých zemí a z různých pražíren, a vy tak můžete proplout světem kávy mnohem jednodušeji a rychleji si najdete své favority, na které se budete každé ráno těšit.
Váš tým z
Upraženo.cz