Zásadní rozdíly v pěstování
První a zásadní rozdíly se objevují už při pěstování. Zatímco keřík Robusty je docela odolný a stačí mu nadmořská výška kolem 800 m.n.m., o Arabiku je třeba se hodně starat, chránit ji před všelijakými škůdci a chorobami a nejvíce se jí daří ve výškách od 600 m.n.m do 2 200 m.n.m. Díky tomu je vidět, že Arabice spíš svědčí mírnější teploty, zatímco Robusta má ráda teplo. Arabiku můžete dokonce pěstovat i doma jako rostlinku.
A kdo ví, třeba vypěstujete i své první zrnko kávy.
Plodit začíná Arabika až po čtvrtém, ale klidně i šestém roce, zatímco Robusta může plodit už po dvou letech. A co se sklízení týče, je to s Arabikou zase složitější a tzv. kávové třešně mohou opadávat, sklízí se tedy ručně. Naopak Robustu je možné sklízet i strojem.
V rámci pěstování je třeba u Arabiky vynaložit mnohem větší úsilí. Je to mnohem vypiplanější práce, a proto je u ní i vyšší cena.
Kyselost Arabiky vs. hořkost Robusty
Pro Arabiku je typická její výrazná acidita (kyselost), je ale chuťově jemnější než Robusta a pyšní se intenzivnějším aroma, je proto ideální pro přípravu jedno druhových nápojů. Zrna Arabiky mají v sobě 0,8 až 1,7 % kofeinu. Robusta je známá svou výrazně hořkou chutí, často v šálku této kávy cítíte zemité, silné tělo, a proto se hojně používá do směsí. Obsahuje až dvakrát více kofeinu než Arabika (1,7 až 3,5 %).
Dnes jsme sice zvyklí vyhledávat více Arabiku, ale správné italské espresso obsahuje vždy kombinaci obou druhů, kde Arabika poskytuje výraznou chuť a Robusta zase dodává své těžké, zemité tělo, hořkost a kofein. Espresso by mělo mít správně vždy svou hořkost.
A která káva je tedy lepší?
Pěstování Robusty je pořád jednodušší a větší jsou i výnosy na hektar. Ale zásluhou své vyšší kvality zatím stále na trhu převažuje Arabika (60 až 70 % zobchodované kávy). Je tedy všeobecně považována za kvalitnější kávu. Roste ve vyšších nadmořských výškách, její plody rostou a dozrávají pomaleji. Většina luxusních a prémiových káv obsahuje 100 % Arabiky (v naší nabídce například Lungo Arabica Forte od Gourmesso nebo Arábica od Origen Coffee).
Robusta dozrává rychleji a z hlediska chuti je (poněkud neprávem) méně ceněná. Její zrna představují hlavní surovinu pro výrobu instantních káv a často tvoří také převážnou část kávových směsí s cílem o něco snížit výrobní cenu výsledného produktu. Ale i Robusta může být velmi kvalitní a bez ní by italské espresso nebylo italským, báječným, lahodným a povzbuzujícím nápojem.
Záleží tedy na vaší chuti. Arabika poskytuje sice intenzivní chuťový zážitek, ale podle nás by si každý měl vyzkoušet i směsi s kvalitní Robustou, protože i do té se dá velmi snadno zamilovat. Jen ji doporučujeme používat spíše do zmíněného espressa. Z naší nabídky můžete vyzkoušet např. Extra Intense od Origenu.
Dokážete popsat, co vám chutná, ale nejste si stále jistí, jakou kávu si vybrat? Napište nám a my s vámi vybereme tu, kterou si zamilujete.
Váš tým z
Upraženo.cz