KALDI A JEHO HYPERAKTIVNÍ KOZY
Naše putování by mohlo začít v etiopských horách, kde podle legendy jeden pastevec jménem Kaldi pozoroval zvláštní chování svých koz, které po sežrání červených bobulí byly neobvykle čilé. Kaldi ochutnal tajemné bobule také a stal se tak prvním kofeinem nakopnutým člověkem v historii.
Ať už je tato legenda pravdivá či ne, je jisté, že kávovník pochází z Etiopie, konkrétně z oblasti Kaffa (ano, název zřejmě není náhoda). Divoké kávovníky zde rostou dodnes..
KÁVA A ISLÁM: DUCHOVNÍ STIMULANT
Káva se přes Etiopii dostala do Jemenu, kde byla od 15. století pěstována a využívána hlavně v súfijských klášterech. Mnichové ji pili, aby zůstali vzhůru při dlouhých nočních modlitbách. Arabové začali kávu vařit jako nápoj (qahwa) a vytvořili tak úplně nový způsob konzumace.
Zajímavost: slovo "qahwa" původně označovalo víno, což ukazuje, jak zásadní nápoj to byl – náhrada alkoholu v islámské kultuře.
PRVNÍ KÁVARNY: CENTRUM KULTURY I REBÉLIE
Káva se rychle rozšířila po celém arabském světě. V 16. století byly v Istanbulu, Káhiře i Mekce zakládány první kavárny (qahveh khaneh). Ty nebyly jen o pití tohoto nápoje mystiků, ale sloužily jako místa setkávání, diskusí, umění, hudby a hraní šachu.
Právě proto byla káva často zakazována vládci, kteří se obávali, že příliš velká koncentrace probuzených lidí vede k politickému neklidu. Například sultán Murad IV. hrozil trestem smrti za pití kávy. Chtěl bych vidět, jak by to zkusil v dnešní době..
KÁVA DOBÝVÁ EVROPU - 17. STOLETÍ
Káva se do Evropy dostala přes Benátky kolem roku 1615. Původně ji prodávali lékárníci jako léčivý elixír, ale netrvalo dlouho a začaly vznikat první evropské kavárny, například v Oxfordu, Londýně, Paříži a nebo ve Vídni, kde byla první kavárna podle legendy založena po bitvě, když se v táborech poražených Osmanů našly opuštěné pytle s kávou.
Kavárny se staly mozky měst - místem, kde se diskutovalo o vědě, politice i literatuře. Říkalo se jim „penny universities“ – za cenu jedné penny člověk mohl nad šálkem kávy pohovořit s profesorem, obchodníkem nebo básníkem.
KÁVA JAKO ZBOŽÍ A KOLONIÁLNÍ NÁSTROJ
Jak káva rostla na popularitě, rostla i její ekonomická hodnota. Arabové si dlouho drželi monopol a zakázali vývoz živých kávových rostlin. Ale v 17. století jim jej narušili Nizozemci, kteří propašovali kávovníky nejprve na Jávu a poté následoval Francouzský Karibik, Brazílie, Střední Amerika a další regiony. Plantáže byly budovány často za krutých podmínek, se zneužíváním domorodého obyvatelstva i otroků.
Dnes je káva druhou nejvíce obchodovanou komoditou na světě (hned po ropě).
KÁVOVÉ VLNY: OD INSTANTU PO VÝBĚROVÝ ZÁŽITEK
Kávový svět prošel v průběhu let několika zásadními změnami – tzv. vlnami:
Instantní káva, konzervovaná zrna, komodita bez ohledu na chuť.
Vznik velkých značek (Nestlé, Maxwell House).
Káva jako „povinnost“, ne zážitek.
Přichází Starbucks, espresso kultura, káva s mlékem a sirupem.
Víc se mluví o původu, ale stále dominují směsi a masová produkce.
A co budoucnost?
Dnes už nejsme jen prostými konzumenty kávy - jsme její ambasadoři, znalci, tvůrci i kritici. Sledujeme nejen chuť, ale i etiku, udržitelnost, způsob pěstování a obchodní modely.
Budoucnost patří transparentnosti, přímému obchodu a novým technologiím. Ať už kávu milujete kvůli její chuti, kofeinu nebo kouzlu kavárenského světa, jedno je jisté: její příběh zdaleka nekončí.
Objevte kouzlo naší výběrové kávy s beskydským srdcem, ochutnat můžete jak naší základní řadu Upraženo nebo ultraprémiovou Roasted.