Vítejte na naších kávových stránkách UPRAZENO.CZ - jsme specialisté na kávu!
search-loader
0 ks
0
Nakupte ještě za 850 Kč a získáte
Dopravu zdarma
Doprava zdarma
Doprava zdarma
Celkem 0 Kč
Upraženo - favorite
question
Potřebujete poradit?
Nevíte si rady s výběrem, nebo potřebujete poradit s konkrétními produkty, či vytvořit objednávku po telefonu? Neváhejte zavolat
PORADNA
+420 739 102 933

Jak udržet kávová zrnka co nejdéle čerstvá?

03.02.2021
Camilla Barnet

Upražená kávová zrnka jsou velmi citlivá. A to nejen na teplotu a vlhkost, ale na mnoho dalších faktorů. Naším cílem je předat vám kávu, která vydrží co nejdéle čerstvá a která si zachová veškeré chuťové vlastnosti. Proto si dáváme záležet na obalech už při balení u nás v pražírně. Pojďme si ukázat, v jakém obalu vám kávová zrnka z uprazeno.cz přijdou a proč. 


img_3685

Jaké faktory mohou kávu poškodit?

 

  1. Kyslík - Je nutné chránit zrnka primárně před čerstvým vzduchem. Je to právě kyslík, kvůli kterému vzniká oxidace a zvětrávání zrn, což minimalizuje chuť kávy. 
  2. Vlhkost - Zvlhlá káva může ztrácet svou vůni i chuť. V horším případě se začne objevovat plíseň. Nejlepší je, skladovat kávu na temném a suchém místě.
  3. Pachy - Kávová zrnka sice neutralizují vůně, ale také dost snadno načichnou. Je potřeba je chránit před ostatními aromatickými potravinami. 
  4. Výkyvy teplot - Konkrétně horko dopomáhá olejům, které zrnka obsahují, oddělovat se od dřeviny a káva proto může žluknout. To samé se může stát při výkyvech teplot, proto se rozhodně nedoporučuje praženou kávu zamrazovat nebo skladovat v lednici. 

 

Jak tedy kávu správně uchovávat?

 

Ideální je využívat k tomu originální obal Upraženo, který je znovu uzavíratený a obsahuje takzvaný Flavor lock, jednostranný ventil. Ten obsahuje otvor, který dokáže pustit vzduch ven z obalu, ale dovnitř už nikoli. Proto když otevřete balíček, tak vás obklopí kávová vůně! K zrnkům se nedostane přebytečný vzduch a mají díky tomu vytvořené bezpečné prostředí. Mohou tak v klidu dál “zrát”. Káva totiž neustále pracuje. Není dobré ji konzumovat ihned po upražení, je třeba ji nechat alespoň týden odležet, aby se její chutě co nejvíce rozležely. Dokáže se však i zkazit, pokud byste na ni z nějakého důvodu zapomněli. Upražená káva má poměrně dlouhou živostnost, my ji doporčujeme spotřebovat ideálně do čtyř měsíců od pražení. Tyto informace se dozvíte vždy na zadní straně zrnkové kávy Upraženo. 


dsc_7033

Co se týče vzhledu, tím Upraženo obaly vyčnívají. Přírodní design s minimalistickým znázorněním šálku kávy a Lysé hory, která je symbolem Beskyd, je skvělá i jako dárek a vynikne v každé domácnosti. Pokud byste však chtěli kávu uchovávat v jiných obalech, měli byste si dát pozor na to, aby nádoba byla vzduchotěsná a neprůhledná. Jen tak předejdete všem rizikům.
 
A teď už zbývá si uvařit šálek kávy a užít si plnou chuť naší kávy. Tak dobrou chuť! 



Camilla Barnet
Sdílejte článek