Jak udržet kávová zrnka co nejdéle čerstvá?

03.02.2021
Camilla Barnet

Upražená kávová zrnka jsou velmi citlivá. A to nejen na teplotu a vlhkost, ale na mnoho dalších faktorů. Naším cílem je předat vám kávu, která vydrží co nejdéle čerstvá a která si zachová veškeré chuťové vlastnosti. Proto si dáváme záležet na obalech už při balení u nás v pražírně. Pojďme si ukázat, v jakém obalu vám kávová zrnka z uprazeno.cz přijdou a proč. 

dsc_7033
Obaly s jednostranným ventilem 

Naši kávu balíme do sáčků s jednostranným ventilem. Ten obsahuje otvor, který dokáže pustit vzduch ven z obalu, ale dovnitř už nikoli. Proto když otevřete balíček, tak vás obklopí kávová vůně! K zrnkům se nedostane přebytečný vzduch a mají díky tomu vytvořené bezpečné prostředí. Mohou tak v klidu dál “zrát”. Káva totiž neustále pracuje. Není dobré ji konzumovat ihned po upražení, je třeba ji nechat alespoň týden odležet, aby se její chutě co nejvíce vytříbily. Dokáže se však i zkazit, pokud byste na ni z nějakého důvodu zapomněli. Upražená káva má poměrně dlouhou živostnost, my ji doporčujeme spotřebovat ideálně do čtyř měsíců od pražení. Tyto informace se dozvíte vždy na zadní straně zrnkové kávy Upraženo.

Jaké faktory mohou kávu poškodit?

  1. Kyslík - Je nutné chránit zrnka primárně před čerstvým vzduchem. Je to právě kyslík, kvůli kterému vzniká oxidace a zvětrávání zrn, což minimalizuje chuť kávy. 
  2. Vlhkost - Zvlhlá káva může ztrácet svou vůni i chuť. V horším případě se začne objevovat plíseň. Nejlepší je, skladovat kávu na temném a suchém místě.
  3. Pachy - Kávová zrnka sice neutralizují vůně, ale také dost snadno načichnou. Je potřeba je chránit před ostatními aromatickými potravinami. 
  4. Výkyvy teplot - Konkrétně horko dopomáhá olejům, které zrnka obsahují, oddělovat se od dřeviny a káva proto může žluknout. To samé se může stát při výkyvech teplot, proto se rozhodně nedoporučuje praženou kávu zamrazovat nebo skladovat v lednici. 

 

img_1994_49

Kromě funkce naše obaly, aspoň v to doufáme :), plní funkci estetickou. Přírodní design se znázorněním plecháčku kávy a Lysé hory, která je symbolem Beskyd, dělá z kávy skvělý dárek a vynikne v každé domácnosti. Pokud byste však chtěli kávu uchovávat v jiných obalech, měli byste si dát pozor na to, aby nádoba byla vzduchotěsná a neprůhledná. Jen tak předejdete všem rizikům.
 
Chcete si doplnit zásoby zrnkové kávy? 

univerz_ln_button





Camilla Barnet
Sdílejte článek
biscuit
Aby se vám web dobře používal (Souhlas s cookies)

Pro co nejpohodlnější používání webu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Povolit vše".

cog Nastavení cookies

Upravte si cookies dle vlastních preferencí.

angle_up Technické cookies - nezbytné pro správné fungování webu

Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.

angle_up Analytické cookies - Google Analytics měření návštěvnosti stránek a uživatele

Tyto cookies nám umožňují měřit výkonnost našich webových stránek a našich online kampaní. S jejich pomocí zjišťujeme počet návštěv, zdroj návštěv a další parametry. Shromážděné údaje zjišťujeme v agregované podobě, která nám neumožňuje údaje dohledat ke konkrétnímu uživateli. Pokud tyto cookies deaktivujete, nebudeme moci analyzovat výkonnost našich webových stránek a optimalizovat je pro co nejsnažší užívání.

angle_up Personalizované a reklamní cookies - pro zkušenost šitou na míru

Tyto cookies nám umožňují lépe cílit a vyhodnocovat marketingové kampaně.