Když se řekne „káva k jídlu“, většina lidí si představí klasické espresso nebo nanejvýš cappuccino podávané s dezertem. Ale co když vám řekneme, že káva toho dokáže mnohem víc? Když pochopíte její chuťový profil a správně ji spárujete s jídlem, otevřou se vám dveře k úplně novému gastronomickému zážitku.
Káva totiž není jen nápoj – je to komplexní chuťový svět, který může jídlo doplňovat, vyvažovat nebo zvýraznit. A to nejen u dezertů, ale i u slaných pokrmů, sýrů nebo dokonce masa.
Brownies, fondán, čokoládové dorty – to vše volá po kávě, která unese jejich intenzitu. Kupříkladu taková tmavší naturální Brazílie z naší nabídky, připravená jako espresso nebo na moka konvičce, podpoří čokoládové tóny a vytvoří hladký přechod mezi hořkostí kávy a sladkostí dezertu.
Překvapivě ne! Ovocné dezerty – citronový koláč, tartaletky, jahodová panna cotta – se výborně párují s filtrovanou kávou s výraznou aciditou. Třeba taková svěží káva afrického originu připravená na V60, Chemexu nebo Aeropressu dodá čerstvost a šťavnatost, která naváže na ovocný charakter dezertu a může ho příjemně rozvinout.
Vanilkový cheesecake, sušenky shortbread, bábovka nebo mrkvový dort? Jemné a krémové chutě ocení kávu s mlékem – ideální je cappuccino, flat white nebo i třeba café latte. Káva nesmí být příliš hořká, ale měla by mít příjemnou sladkost a střední tělo, aby nenarušila jemnost dezertu.
Míchaná vajíčka na másle s toastem nebo snad avokádový toast se sýrem a rajčaty? Skvěle ladí s lehkým ovocným filtrem, který si můžete dát jen tak čistý a nebo jej můžete smíchat s pomerančovým džusem pro velice osvěžující drink k usrkávání.
Zato k takovému croissantu se šunkou a sýrem oceníte jemné cappuccino nebo flat white, které skvěle doplní máslovou a slanou chuť. Představivosti se meze nekladou a ve výsledku stejně záleží na tom, jak to máte sami nejradši.
Zvláště u grilovaného masa s medovou marinádou nebo BBQ stylem bude fungovat studená káva s nízkou aciditou a hutným tělem pro příjemně osvěžující efekt. Nedokážu si už představit letní grilovačku bez pořádné zásoby cold brew/nitro brew, která člověka zaručeně probere z kómatu po přejezení masem.
Káva už dávno není jen „něco ke koláči“ – je to plnohodnotný partner jídla, stejně jako víno nebo pivo. Ať už připravujete brunch, pečete cheesecake, nebo chystáte slavnostní večeři, správně zvolená káva může celý zážitek posunout na novou úroveň.
Párujte s citem, s chutí a hlavně s radostí. Hranice neexistují, jen chuťové mapy, které čekají, až je objevíte.