Kompletní průvodce kávou

15.08.2018
S čím dál zvyšující se kreativitou vzniká i více druhů kávy. Někdy se vracíme k tradiční přípravě kávy, jindy čerpáme ze zahraničních receptů a třeba v zimním období nás může přitahovat káva se skořicí, porcí našlehané pěny a někdy i šlehačky.
Tento průvodce je tedy sestavený podle toho, jaká káva se dnes v kavárnách objevuje nebo jakou si případně můžete vytvořit sami doma. I pomocí vašeho Nespresso kávovaru a kapsle. Každá je něčím jiná a poskytuje jinou řadu chutí. Asi nejvíce se budeme bavit o espressu, což je základ většiny káv. Ale i slavné espresso se může dělat na několik způsobů. Tak schválně, jestli znáte všechny.

Espresso

Správné espresso by mělo dominovat hořko-sladkou chutí s trochou kyselosti, proto by se pro přípravu měla použít směs arabiky a robusty místo tak oblíbené 100% arabiky. Klasické espresso se připravuje z 8-9 g mleté pražené kávy a to pomocí páry při vysokém tlaku. Celý proces by neměl trvat déle než 20s a velikostně by espresso nemělo přesáhnout 30ml.
Z klasického espressa se dá vyvodit ještě několik druhů. Dvojité espresso můžeme nazvat doppio nebo lungoEspresso macchiato je doplněno množstvím mléčné pěny (velikosti 1 lžičky). Americano je z jednoho espressa zředěného horkou vodou a ristretto je nejsilnější espresso káva, jen je jí pouze 20ml. Tato káva by tak měla být méně hořká, ale naopak více vynikne sladkost a kyselost.

Cappuccino

Tolik slavné cappuccino snad známe všichni. Základem je espresso zalité větší vrstvou dokonale mléčné pěny. Díky technikám latte art dnes můžeme u šikovných baristů sledovat krásné obrazce, které se pomocí mléka do kávy kreslí.
foto6

Flatwhite

Flatwhite nám možná bude připomínat cappuccino, ale je daleko silnější, jelikož obsahuje dvojitou dávku espressa. Přitom je ale zalité mléčnou pěnou.

Latté

Kafe latté je dnes už méně oblíbenou kávou. Obsahuje z větší části teplé mléko, espresso a trochu mléčné pěny. V Itálii vzniklo latté jako kávová alternativa pro děti.

Mocha

Oblíbená káva, se kterou se ale nepotkáte úplně všude. U opravdu poctivých kaváren ji v menu možná ani nenajdete, jelikož v nápoji se chuť kávy už docela ztrácí a spíše jde o chuťový zážitek než o kávu samotnou. Nicméně spojení čerstvého espressa, horké čokolády a mléčné pěny je prostě bezkonkurenční.

Frappe

Tento nápoj najdete nejčastěji s ledem a je to skvělá letní záležitost. Obsahuje opět mléko, espresso (někdy dokonce jen instantní kávu), cukr, vodu a led. Vše se protřepe v šejkru a podává ve vysoké sklenici.

Filtrovaná káva

V tomto případě se jedná o překapávanou kávu, což je jeden z tradičních způsobů přípravy kávy, ke kterému se dnes už spousta kaváren opět vrací. Příprava trvá mnohem déle a kávy je taky mnohem více. Na rozdíl od espressa není při přípravě využíván tlak, ale přirozené louhování v horké vodě a následné přefiltrování. Filtrovaná káva je mnohem jemnější, není tak silná a její vůně a rozmanitá paleta chutí mnohem více vyniknou.


Doufáme, že jsme vám vaše kávové obzory zase trošku rozšířili. Doporučujeme neustále ochutnávat a zkoušet, jak v kavárnách, tak u vás doma. Každá káva přeci chutná jinak a každá její příprava taktéž. Pokud byste chtěli poradit, neváhejte se na nás obrátit. Rádi pomůžeme :)
Váš tým z 
Upraženo.cz


Sdílejte článek
biscuit
Aby se vám web dobře používal (Souhlas s cookies)

Pro co nejpohodlnější používání webu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Povolit vše".

cog Nastavení cookies

Upravte si cookies dle vlastních preferencí.

angle_up Technické cookies - nezbytné pro správné fungování webu

Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.

angle_up Analytické cookies - Google Analytics měření návštěvnosti stránek a uživatele

Tyto cookies nám umožňují měřit výkonnost našich webových stránek a našich online kampaní. S jejich pomocí zjišťujeme počet návštěv, zdroj návštěv a další parametry. Shromážděné údaje zjišťujeme v agregované podobě, která nám neumožňuje údaje dohledat ke konkrétnímu uživateli. Pokud tyto cookies deaktivujete, nebudeme moci analyzovat výkonnost našich webových stránek a optimalizovat je pro co nejsnažší užívání.

angle_up Personalizované a reklamní cookies - pro zkušenost šitou na míru

Tyto cookies nám umožňují lépe cílit a vyhodnocovat marketingové kampaně.