Vítejte na naších kávových stránkách UPRAZENO.CZ - jsme specialisté na kávu!
search-loader
0 ks
0
Nakupte ještě za 850 Kč a získáte
Dopravu zdarma
Doprava zdarma
Doprava zdarma
Celkem 0 Kč
Upraženo - favorite
question
Potřebujete poradit?
Nevíte si rady s výběrem, nebo potřebujete poradit s konkrétními produkty, či vytvořit objednávku po telefonu? Neváhejte zavolat
PORADNA
+420 739 102 933

4 tipy, které vám pomohou připravit lahodnou kávu z pohodlí domova

12.01.2021
Camilla Barnet

Kavárny jsou stále zavřené a vychutnat si tak výbornou kávu, na kterou jsme byli zvyklí, je nyní o něco složitější. A co takhle si ten skvělý šálek kávy připravit doma? Existuje mnoho způsobů a alternativních příprav kávy, které zvládne každý. Jen je důležité dodržet pár zásad. 

dom_c_p_prava_k_vy

1. Sežeňte kvalitní zrnka

 

Tohle je nejdůležitější bod. Kvalitní kávu až na výjimky nenajdeme v supermarketu. Pokud chceme doma docílit opravdu perfektní chuti kávy, měli bychom hledat pražírny, které si svá zrnka pečlivě vybírají a praží na jemější stupeň. Na začátku budeme objevovat a zkoušet, jaká káva vám sedí nejvíce, protože jak se říká "tisíc lidí, tisíc chutí". V chuti kávy se promítá odrůda, podnebí, geografické podmínky nebo počasí, které při pěstování panovalo. Doporučujeme začít třeba naším degustačním balíčkem káv ze všech koutů světa a najít si to "svoje".

2. Namletou kávu spotřebujte co nejdříve

 

Namletá zrnka kávy rychle vyvoní a ztrácí na síle. Ideální je mít doma mlýnek a před každou přípravou si zrnka čerstvě namlít. Na mlýnku doporučujeme nešetřit. Ty levné nejsou tak kvalitní a mohou nasekat více škody než výborných šálků kávy. Z dlouhodobějšího hlediska se vyplatí do mlýnku investovat a koupit takový, na kterém si můžete zvolit hrubost mletí, což už dneska umí také mnohé ruční mlýnky. 

Pokud se ale doma chcete mletí vyhnout, můžete si kávu nechat umlít u nás. Do poznámky k objednávce stačí napsat, na jakou přípravu bude káva použita a my se o to postaráme. Pro zachování kvality byste tuto namletou kávu měli skladovat v uzavřené, vzduchotěsné nádobě a spotřebovat ji co nejdříve.


3. Rozlišujte hrubost mletí kávy

Jak určit správnou hrubost mletí? Záleží na tom, jakým způsobem se chystáte kávu připravovat.
Zde malá nápověda:

 

A) Pákový kávovar - jemné mletí

B) French press - Velmi hrubé mletí

C) Moka konvička - Střední mletí

D) Chemex, Hario V60 - Hrubé mletí

E) Džezva - Velmi jemné mletí

 

Pokud je káva namletá nevhodně, chuť nedosáhne požadované kvality. Například pokud byste doma měli french press a zrnka si namleli příliš najemno, sedlina by pronikla sítkem a káva by byla znečištěná a moc silná. 

 

4. Pozor na teplotu vody

 

Ať už budete kávu připravovat jakkoliv, nikdy ji nezalévejte uplně vařící vodou. Voda by měla mít okolo 90 stupňů. Pokud nemáte teploměr, nezoufejte. Stačí, když vodu necháte ve varné konvici půl minuty až minutu odstát a ona zchladne na ideální teplotu. 

Pokud kávu zalijete vroucí vodou, spálí se a chuť kávy nebude taková, jakou si přejeme. 

 

k_va_doma

Tohle byly čtyři tipy pro přípravu skvostné domácí kávy jako z vaší oblíbené kavárny. Pokud však doma máte kapslový kávovar, můžete si užít chuť své oblíbené kávy téměř bez práce, stačí nakoupit kompatibilní Nespresso nebo Dolce Gusto kapsle.



Camilla Barnet
Sdílejte článek