Portugalské Pastéis de Nata z listového těsta

15.02.2021
Camilla Barnet

Pokud jste byli v Portugalsku, jistě mi dáte za pravdu, že tyto košíčky jsou skutečně geniální. Nevypadají nijak extra lákavě, ale je to opravdu nebe v puse. Když jsem je chutnala poprvé v Lisabonu, vůbec mě nenapadlo, jak jednoduché je bude upéct. Zkusila jsem to až po nějaké době zpět v Česku, kdy mi začalo chybět portugalské pobřeží a vůně moře. Dlouho jsem recept upravovala, aby byl výsledek opravdu co nejblíže těm originálním Pastéis de Nata a nyní se o něj s vámi podělím.

pastiesdenata

Budete potřebovat:

 

  • Listové těsto (Pokud ho budete kupovat, poohlédněte se po chlazeném a klidně už i vyváleném těstě. Zmrazené listové těsto pouští moc vody a nechová se tak jako chlazené)
  • 25 g hladké mouky
  • 140 g cukru nebo jiného sladidla (osvědčila se mi i odměrka vanilkového proteinu)
  • 320 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 1 vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • Mletá skořice na posypání

 

 

Postup: 

 

  • Listové těsto vyválíme do tvaru obdélníku o tloušťce cca 3 - 4 milemetry. Rozkrájíme ho na 12 menších částí, vysteleme jimi plech na muffiny tak, aby vznikly úhledné mističky a těsto netrčelo ven a necháme odpočívat v lednici. 
  • Mouku a cukr prosejeme v misce, aby směs neobsahovala hrudky a v druhé nádobě vyšleháme žloutky s celým vejcem.
  • Na sporáku přivedeme mléko s citronovou kůrou k varu a poté přelijeme přes sítko (pro odstranění kůry) do směsi mouky a cukru. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
  • Nyní polovinu této mléčné směsi přidáme k vajíčkům a promícháme. Poté postup otočíme a za stálého míchání přilijeme vajíčka s částí mléka a mouky ke zbytku mléka. 
  • Směs, která by měla být tekutější, než jste si ji představovali, důkladně zamícháme a necháme zchladnout.
  • Mezitím rozehřejeme troubu na 240 stupňů.
  • Vlažnou žloutkovou náplň dávkujeme do listového těsta cca půl centimetru pod okraj.
  • Pečeme přibližně 10 minut, dokud nebudou košíčky trochu do hněda. 
  • Necháme zchladnout a podáváme posypané skořicí. 

 

V Potrugalsku se v kombinaci s tímto božským dezertem pije černá káva, je to místní takový rituál. Zkuste si při této příležitosti dát šanci zrnkům z Tanzanie. Tato káva má lehké citrusové tóny a můžete v ní cítit i čokoládu, což se k Pastéis de Nata skvěle hodí.

 

Pokud se rozhodnete péct, můžete očekávat dokonalou vůni po celé kuchyni a ještě dál. Dejte nám vědět, jak se vám Pastéis de Nata povedly. 



Camilla Barnet
Sdílejte článek