Více než rok jsme zkoušeli, ochutnávali, testovali a někdy se i trochu hádali nad naší vlastní zrnkovou kávou Upraženo. A do toho všeho jsme hledali nového pražiče, který si převezme otěže nad světovou kávou s beskydským srdcem plně do svých rukou. A našli jsme! Je to náš pražič Tom, kterého jsme naučili pražičskému řemeslu tak, aby každá naše káva byla v top kvalitě a vy si mohli vychutnat její plný chuťový potenciál. Abyste jej trochu poznali, připravili jsme si s ním krátký rozhovor.
Tome, jak ses k pražení kávy dostal?
Oslovil mě jeden z majitelů e-shopu a nově vznikající pražírny Upraženo, který věděl, že se dlouhodobě pohybuju v gastronomii, jestli bych nechtěl zkusit pražení kávy. A jelikož jsem se chtěl naučit něco nového a zároveň pracovat s něčím, k čemu mám pozitivní vztah celý život, řekl jsem ano :)
Jak náročné bylo naučit se pražit?
Ze začátku jsem pražil jen vyzkoušené profily káv a samotná obsluha stroje nějak náročná není. Těžší to začalo být ve chvíli, kdy jsem se už sám pouštěl do objevování různých způsobů pražení a musel jsem z káv vytáhnout to nejlepší a poté vše ochutnávat a zjišťovat, zda se úsilí vyplatilo.
Co je pro práci pražiče nejdůležitější?
Je to hodně o smyslech. Základem jsou vytrénované čichové a chuťové buňky, aby v kávách našel zajímavé tóny a dokázal určit rozdíly. Musí chtít experimentovat, nesmí se bránit ochutnávání a lehké závislosti :)
Co tě na pražení kávy nejvíce baví?
Kafe :D Ne, vážně, hodně mě baví ochutnávání, cuppingy, kdy hledám zajímavé kombinace, které pak prodáváme jako limitované edice.
CUPPING SI MŮŽETE VYZKOUŠET I DOMA, TŘEBA S NAŠIM DEGUSTAČNÍM BALÍČKEM
Podle čeho vybíráš kávy, které poté zařadíme do sortimentu?
Snažím se vybírat kávy tak, aby pokryly celou škálu chutí, které milovníci kávy mají. Někdo má rád kávy kyselé, někdo naopak hořké nebo jemnější a volím tak, aby si každý přišel na své. Zásadní je také kvalita – nakupujeme výběrové kávy a od farmářů si necháváme posílat vzorky, abychom ověřili kvalitu zrn.
Která káva je tvá nejoblíbenější?
Popřemýšlím ... Asi naše Etiopie! Kávu si nejčastěji připravuji v aeropressu a právě ten dokáže krásně vytáhnout její ovocné chutě.
A chystáš nějakou novinku, na kterou bys chtěl naše zákazníky nalákat?
Na následující měsíce chystám celkem tři limitované kávové směsi, o kterých se naši zákazníci již brzy dozví! Všechny jsou poctivé, kvalitní a vždy čerstvě upražené, jak jste u nás zvyklí. Připravili jsme si také speciální vánoční balíčky plné nejen regionálních produktů, které určitě potěší všechny milovníky kvalitní kávy :)
NA NAŠI KOMPLETNÍ NABÍDKU KÁV SE MŮŽETE PODÍVAT NÍŽE