Vítejte na naších kávových stránkách UPRAZENO.CZ - jsme specialisté na kávu!
search-loader
0 ks
0
Nakupte ještě za 1000 Kč a získáte
Dopravu zdarma
Doprava zdarma
Doprava zdarma
Celkem 0 Kč
Upraženo - favorite
question
Potřebujete poradit?
Nevíte si rady s výběrem, nebo potřebujete poradit s konkrétními produkty, či vytvořit objednávku po telefonu? Neváhejte zavolat
PORADNA
+420 739 102 933

Údržba kapslového kávovaru Nespresso

19.03.2021
Camilla Barnet

Každý kávovar si zaslouží naši pozornost. Pro kvalitu kávy je důležité mít přístroj čistý a v pořádku. V tomto článku se podíváme na to, jak se starat o kávovary Nespresso. V případě kapslí je tento proces o něco jednodušší než u klasických pákových kávovarů.


čistění kávovatu

Čistota kávovaru sice nezávisí jen na pohledu zvenčí, ale je dobré u něj začít. Vytvořte si takový malý rituál, který zopakujete po každé přípravě. 

  • Po každém použití vyjměte odpadovou nádobku na kapsle a propláchněte ji pod tekoucí teplou vodou.
  • V zásobníku na vodu nenechávejte vodu (tou přebytečnou můžete třeba pokropit květiny).
  • Pokud používáte trysku na napěnění mléka, po každém použití ji ihned otřete vlhkým hadříkem a upusťte páru na prázdno.
  • Otírejte případný prach a kapky kávy vlhkým hadříkem.

Tyto jednoduché kroky, které nám pomohou udržet kávovar vzhledově jako nový a zamezí vzniku pachů nebo dokonce plísní z použitých kapslí, nám nezaberou ani 5 minut vašeho času. Největší strašák každého kávovaru je však vodní kámen. Ten vzniká uvnitř přístroje, kde protéká horká voda a tvoří se nápoje. Jednou za čas je tedy nutné kávovar odvápnit.

Proč odvápňovat?

Především kvůli ochraně spotřebiče. Vodní kámen dokáže udělat opravdu neplechu. Po čase se objeví na každém spotřebiči, který má topné těleso umístěné ve vodě. Čas ohřevu se tím proto prodlouží a přístroj se začíná přehřívat. 

Odvápnění je však důležité i kvůli chuti a částečně i zdraví. Voda z rychlovarné konvice, která obsahuje větší množství vodního kamene, není úplně nejlepší a nehledě na to, že se vodní kámen dostává v určité míře i do finálního nápoje. To samé platí u kávovarů, kde sice není tolik patrné odlupování jako u konvic, ale vysoký obsah vápníku z vodního kamene chuť vody ovlivní tak jako tak. 

Boj s vodním kamenem v kávovaru není zdaleka tak složitý, jak vypadá. Pokud si práci chcete usnadnit, podívejte se na naši odvápňovací sadu pro Nespresso kávovary. Balení obsahuje čistící kapsle i odvápňovací směsi. 

Použití odvápňovací směsi

  • Do nádobky na vodu vlijte 0,5 litru vody a vsypte dovnitř obsah sáčku.
  • Zaklapněte páku na kapsle, aby případná použitá kapsle spadla do zásobníku.
  • Kávovar je nyní nutné přepnout do programu odvápnění (nejčastěji ho spustíte stisknutím tlačítka Espresso a Lungo zároveň po dobu 5 sekund).
  • Pod hlavu kávovaru postavte alespoň litrovou nádobku.
  • Stiskněte tlačítko Lungo a vyčkejte, dokud se zásobník na vodu nevyprázdní.
  • Tento postup je dobré opakovat alespoň dvakrát. Můžete k tomu využít ten samý roztok, jen je nutno ho přecedit přes látkový ubrousek, aby se z něj vyfiltrovaly všechny mikročástice, které by mohly kávovar poškodit.
  • Nádržku na vodu naplňte pitnou vodou a opět tlačítkem Lungo dvakrát propláchněte.
  • V této fázi je již kávovar zbavený vodního kamene, proto opět na 5 sekund stiskněte Lungo i Espresso a vystupte tak z odvápňovacího režimu.

Pokud vás trápí vodní kámen i v jiných spotřebičích, můžete stejný roztok využít i u nich. 



dsc_7045

Použití čisticích kapslí

  • Zásobník na vodu naplňte čistou pitnou vodou.
  • Pod hlavu kávovaru připravte hrnek.
  • Vložte čisticí kapsli a stiskněte Lungo.
  • Nechte kapsli propadnout do zásobníku a stiskněte Lungo ještě jednou, aby se přístroj pročistil pitnou vodou.
  • Kávovar je připravený k použití.

 

Do čištění byste se měli pustit alespoň jednou měsíčně nebo zhruba po každých 40-50 připravených nápojích. Věříme, že pro vás byl náš návod užitečný a každá káva bude nyní chutnější.

 



Camilla Barnet
Sdílejte článek