Každý kávovar si zaslouží naši pozornost. Pro kvalitu kávy je důležité mít přístroj čistý a v pořádku. V tomto článku se podíváme na to, jak se starat o kávovary Nespresso. V případě kapslí je tento proces o něco jednodušší než u klasických pákových kávovarů.
Čistota kávovaru sice nezávisí jen na pohledu zvenčí, ale je dobré u něj začít. Vytvořte si takový malý rituál, který zopakujete po každé přípravě.
Tyto jednoduché kroky, které nám pomohou udržet kávovar vzhledově jako nový a zamezí vzniku pachů nebo dokonce plísní z použitých kapslí, nám nezaberou ani 5 minut vašeho času. Největší strašák každého kávovaru je však vodní kámen. Ten vzniká uvnitř přístroje, kde protéká horká voda a tvoří se nápoje. Jednou za čas je tedy nutné kávovar odvápnit.
Proč odvápňovat?
Především kvůli ochraně spotřebiče. Vodní kámen dokáže udělat opravdu neplechu. Po čase se objeví na každém spotřebiči, který má topné těleso umístěné ve vodě. Čas ohřevu se tím proto prodlouží a přístroj se začíná přehřívat.
Odvápnění je však důležité i kvůli chuti a částečně i zdraví. Voda z rychlovarné konvice, která obsahuje větší množství vodního kamene, není úplně nejlepší a nehledě na to, že se vodní kámen dostává v určité míře i do finálního nápoje. To samé platí u kávovarů, kde sice není tolik patrné odlupování jako u konvic, ale vysoký obsah vápníku z vodního kamene chuť vody ovlivní tak jako tak.
Boj s vodním kamenem v kávovaru není zdaleka tak složitý, jak vypadá. Pokud si práci chcete usnadnit, podívejte se na naši odvápňovací sadu pro Nespresso kávovary. Balení obsahuje čistící kapsle i odvápňovací směsi.
Použití odvápňovací směsi
Použití čisticích kapslí
Do čištění byste se měli pustit alespoň jednou měsíčně nebo zhruba po každých 40-50 připravených nápojích. Věříme, že pro vás byl náš návod užitečný a každá káva bude nyní chutnější.