Kávové speciality z celého světa: Ochutnejte svět z vaší kuchyně

15.05.2025
Bohdan Havlíček
Espresso nebo cappuccino zná každý. Ale co takhle vietnamskou kávu se slazeným mlékem, italské affogato nebo sladké kubánské espresso? Svět kávy je plný překvapení – a spoustu specialit si můžete připravit i doma. Stačí kvalitní zrnková káva a chuť zkoušet nové věci.
  
           up_ka_vyzcelelho1              up_ka_vyzcelelho2

Vietnamská ledová káva (Cà phê sữa đá)

Silná káva, slazené kondenzované mléko a led. Sladká, osvěžující a ideální na horké dny. Klíčová je výrazná káva, která se neztratí ani přes mléko.

Doporučujeme: Zrnková káva Brazil 100% Arabica – plné tělo, čokoládové tóny, ideální pro sladké kombinace.
                        
Turecká káva

Připravovaná v džezvě, jemně mletá, často s cukrem a kardamomem. Pije se nefiltrovaná, s usazeninou na dně šálku. Silná a aromatická.

Doporučujeme: Zrnková káva Colombia Excelso 100% Arabica – střední pražení, jemná kyselinka, vhodná pro tradiční přípravu.

Italské Affogato

Espresso zalité přes kopeček vanilkové zmrzliny. Spojení kávy a dezertu, které zvládnete během minuty. Skvělé po večeři.
                        
Doporučujeme: Zrnková káva Burundi 100% Arabica – ovocné tóny a čokoládová dochuť, perfektní kontrast ke zmrzlině.

Rakouská Wiener Melange

Podobná cappuccinu, ale s jemnějším podáním – espresso, horké mléko a mléčná pěna, často s kakaem nebo šlehačkou navrch.
                        
Doporučujeme: Zrnková káva Venezuela 100% Arabica – jemná, vyvážená, s čokoládovými tóny. Skvěle ladí s mlékem.

Kubánské Café Cubano

Silné espresso s cukrovou pěnou. Cukr se přidává hned při extrakci, což vytváří sladký a krémový nápoj.
                        
Doporučujeme: Vyfarana směs – tmavší pražení, plná chuť, ideální pro sladká espressa.

Kávové speciality z různých koutů světa si můžete snadno připravit i doma. Stačí kvalitní zrnková káva a trochu chuti objevovat. Na Upraženo.cz najdete výběrové kávy pro každou z těchto příprav.



Bohdan Havlíček
Sdílejte článek