
COLOMBIA/ARABICA - bez kofeinu!
Colombia Tumbaga Sugarcane Decaf Excelso EP 2020/21
Datum sklizně: 2020/2021
Země: Kolumbie
Region: Cauca, Tolima, Antioquia and Eje Cafetero
Farma: různé farmy hospodařící na území 1 až 4,5 hektaru
Odrůda: Různé
Nadmořská výška: 1 400 – 2 100 m.n.m.
Zpracování: Plně promyté (washed)
Chuťový profil: Intenzivní čokoládová a sladká chuť, ze které nepoznáte, že se jedná o bezkofeinovou kávu, s tóny jablka a karamelu.
CUPPINGOVÉ SKÓRE: 83,5 = VÝBĚROVÁ KÁVA
Tato káva je ideální na espresso.
Kávu pražíme a balíme až ve chvíli, kdy k nám dorazí objednávka. O její čerstvost se tedy vůbec nemusíte bát :) Více o naší filozofii pražení kávy najdete v tomto článku.
Stupeň pražení:
Kávu vám rádi nameleme, napište nám prosím do poznámky, na jakou přípravu máte zájem kávu umlít: espresso kávovar, mokka konvička, filtr, turek nebo french press.
O kolumbijské kávě
Kolumbijskou kávu zná každý. Ještě aby ne! Země totiž patří mezi největší vývozce kávy už od 19. století. Díky různorodému podnebí a geografickým podmínkám najdeme v kolumbijské kávě každý to své, její variabilita je totiž nekonečná. Obecně kolumbijaská káva pochází ze tří regionů: ze severu (kde je káva zemitější, hutnější), z centra Kolumbie (místní káva začíná být více citrusová a svěží) anebo z jihu, zdejší káva je jemná, sladká a ovocná. A právě z jihu pochází i naše první káva na filtr - Colombia Valle de Cauca!
Kávová družstva poctivě pracují na rozvoji svého oboru, to se odráží i v množství certifikátů, které kolumbijská káva každoročně získává. Námi vybraná káva je samozřejmě faitrade, což zaručuje, že farmáři jsou za práci spravedlivě odměněni.
O bezkofeinové kávě
Stvořit dobrou bezkofeinovou kávu je umění. A naš Tumbaga je toho jasným příkladem! Pro výrobu bezkofeinové kávy je důležité zvolit kávu s plným tělem - tedy vyšší sladkostí a nižší kyselostí, protože proces dekofeinace obě vlastnosti zvýrazňuje. Při dekofeinaci je využito cukru (respektive melasy a z toho pochází i název SUGARCANE DECAF PROCESS). která přirozeně obsahuje sloučeninu ethylacetát. Kávová zrna se namočí do vody a ethylacetát se nechá volně cirkulovat mezi kávovými zrny a při tom na sebe váže kofein. Po dosažení požadované hladiny kofeinu se kávová zrna nechají uschnout a zbytky ethylacetátu se odstraní napařováním.