DOPRAVA NA GLS VÝDEJNÍ MÍSTA NYNÍ JEN ZA 19 KČ!

Zrnková káva - El Salvador 100% Arabica

Množství
Forma kávy
Skladem
Datum doručení 23. 10. 2025
Čerstvě upraženo
Pražíme v malých dávkách dle vašich objednávek
Hodnocení obchodu 100%
Doprava zdarma nad 1000 Kč
Chuť
Chuťový profil
Sušené datle, kakao, lískové oříšky, sušené meruňky
Cuppingové skóre
84
Hořkost
1
2
3
4
5
Sladkost
1
2
3
4
5
Kyselost
1
2
3
4
5
Původ
Země a oblast
El Salvador - Apaneca-Ilamatepec
Nadmořská výška
1 200 - 2 030 m.n.m.
Datum sklizně
2024/2025
Pražení a zpracování
Zpracování
Honey - medové
Stupeň pražení
1
2
3
4
5
Další informace
Odrůda
Různé
Skladování
V suchu a temnu
Vhodnost přípravy
Na filtr
EL SALVADOR/ARABICA 
CARLOS POLA HONEY RESERVE BLEND H-1/H-2
Chuťový profil: Sušené datle, kakao, lískové oříšky, sušené meruňky
Cuppingové skóre: 84 = VÝBĚROVÁ KÁVA
Kávu pražíme a balíme až ve chvíli, kdy k nám dorazí objednávka. O její čerstvost se tedy vůbec nemusíte bát :) Více o naší filozofii pražení kávy najdete v tomto článku.

Nejste si jisti, jakou kávu vybrat? Zkuste Průvodce našeho pražiče Toma, který vám poradí, jaká káva by pro vás mohla být ta nejvhodnější :) 

O salvadorské kávě

Že jste o El Salvadoru nikdy nepřemýšleli jako o kávové velmoci? To je možná chyba! Salvador byl ještě nedávno 4. největším producentem kávy na světě, aktuálně sice klesnul na 20. příčku, to ale nic nemění na tom, že místní kávová úroda je nadmíru kvalitní a chutná. Káva dorazila do Salvadoru v 80. letech 19. století a brzy se stala hlavním zdrojem příjmů místní elity. V 20. letech 20. století tvořila káva 90 % místního exportu. Zlom ale přišel na konci 70. let, kdy zemi sevřela občanská válka, která trvala do roku 1992 a zdecimovala kávový průmysl. V 90. letech proběhla pozemková reforma, která půdu přerozdělila malým farmářům, a tak místní kávy pochází v drtivě většině od drobných pěstitelů.

sal2   sal1   sal3

O družstvu


Naše káva pochází z oblasti Juayúa od farmáře Carlose Poly. Když se Carlos v roce 2012 začal věnovat pěstování kávy na plný úvazek, pustil se do změn a inovací a vytvořil farmu zaměřenou na udržitelnou a nákladově efektivní produkci. Carlos podstatně omezil používání chemických pesticidů a hnojiv na farmě tím, že začal používat specifické postupy na základě vědecké teorie a know-how dalších producentů kávy. Na místní farmě jsou kávové třešně ručně sbírané a umístěné na vyvýšené záhony, kde se suší ve stínu po dobu 3 dnů. Poté se třešně rozdrtí a pergamen pokrytý kávovými zrny se zbývající dužinou se dále suší.Pergamen se často hrabe, aby se zajistilo rovnoměrné usušení. Tento proces trvá přibližně 15 až 20 dní.

ob8   ob3   ob2

O zpracování

V souladu se svým zaměřením na ekologicky šetrné metody používá Carlos pouze medové, přírodní a řízené fermentační procesy, aby pomohl snížit spotřebu vody na své farmě Finca La Brisas. Jakákoli voda použitá při zpracování je pečlivě upravována, aby se snížil její dopad na životní prostředí. Voda je anaerobně fermentována v uzavřených nádržích, kde dochází k rozkladu pevných látek. Tento roztok bohatý na živiny se používá k šíření hub, které podporují symbiotický příjem živin v kávovníku.


Zajímá vás více o kávě?

Jak na její přípravu , když doma nemáte kávovar, si můžete přečíst tady.
Návod, jak kávu uchovávat co nejdéle čerstvou, najdete zde.
A o tom, proč je káva skvělá nejen pro naši duši, ale i zdraví, si můžete přečíst na tomto odkaze.

  
Top 3 doporučení Přidat doporučení
K tomuto produktu nebylo prozatím vloženo žádné hodnocení. Buďte první, kdo přidá doporučení .
Mohlo by se vám líbit

Nakupujte s námi bez obav

DOPRAVA
zdarma
na pobočky GLS při nákupu nad 1 000 Kč, na Zásilkovny nad 1 500 Kč, nebo kurýrem při nákupu nad 2 000 Kč.
beskyd_nova_1_
ČERSTVÁ KÁVA
z Beskyd
V Beskydech pro vás pražíme výběrovou kávu z celého světa. 
VĚRNOSTNÍ BODY
za každý nákup
Ty pak můžete uplatnit jako slevu na další nákup. Věrnost odměňujeme i stylovými dárky!