
ETHIOPIA/ARABICA SHB (extra tvrdé zrno)
Natural Kochere Gr. 1
Země: Ethiopie
Oblast: Kochere, Yirgacheffe
Odrůda: Etiopské odrůdy
Farma: Zpracovatelská stanice Boji Washing Station
Nadmořská výška: 2 100 – 2 300 m.n.m
Zpracování: Natural
Chuťový profil: Bobulovité ovoce, citrusy, dušená jablka, hořká čokoláda, červený rybíz a peckovité ovoce.
Cuppingové skóre: 87 = VÝBĚROVÁ KÁVA
Tato káva je díky způsobu pražení a ovocnému profilu skvělá k alternativním přípravám kávy, neurazí ale ani na espresso.
Kávu pražíme a balíme až ve chvíli, kdy k nám dorazí objednávka. O její čerstvost se tedy vůbec nemusíte bát :) Více o naší filozofii pražení kávy najdete v tomto článku.
Stupeň pražení:
Kávu vám rádi nameleme, napište nám prosím do poznámky, na jakou přípravu máte zájem kávu umlít: espresso kávovar, mokka konvička, filtr, turek nebo french press.
O etiopské kávě
Etiopská káva se řádí mezi nejoblíbenější africké kávy,Kochere je oblast pěstování kávy v blízkosti města Yirgacheffe, kde se nachází některé z nejoblíbenějších káv na světě.Výjimečná kvalita etiopské kávy je dána kombinací faktorů. Rozmanitost odrůd káv znamená, že najdeme rozmanitost chutí i mezi farmami s podobnými podmínkami pěstování a zpracováním. Ke konečné kvalitě přispívají kromě odrůd i způsoby zpracování. Posledními klíčovými ingrediencemi pro vynikající kávu v Etiopii jsou tradice výroby, většina producentů v Etiopii jsou drobní zemědělci a pokračují v pěstování kávy tradičními metodami. Výsledkem je, že většina kávy se pěstuje bez použití chemických hnojiv nebo pesticidů. Káva se téměř výhradně pěstuje, sklízí a suší pomocí ručních systémů.
O zpracování kávy
Tato káva je zpracovávána nautrální metodou. Naturální zpracování na stanici se řídí tradičními etiopskými metodami. Nejprve je třešeň plavena a vizuálně zkontrolována, zda není nedozrálá, přezrálá a poškozená. Po umytí třešně v čisté vodě pracovníci přenesou třešeň rovnou na sušící pole. Rozprostírají třešně v jedné vrstvě. Během prvních dnů se třešeň každých 30 minut opatrně obrací, aby se zajistilo rovnoměrné sušení.Pracovníci odstranňují všechny poškozené třešně. Po několika dnech se kávové třešně upraví do silnějších vrstev, což pomáhá zpomalit proces schnutí. Sušení obvykle trvá 2 až 3 týdny.
O chuti
Tato naturálně zpracovaná káva z mycí stanice Boji v Kochere, Yirgacheffe je chuťově bohatá - v každém šálku ucítíte množství ovoce s hořkou čokoládou. Skvěle se hodí především na filtr.