ETHIOPIA/ARABICA
Natural Kochere Gr. 1
Chuťový profil: Jablka, černý čaj, hořká čokoláda, citrusy a maliny.
Cuppingové skóre: 87 = VÝBĚROVÁ KÁVA
Ocenění: Naše pražená káva Ethiopia získala ocenění GREAT TASTE AWARDS 2022 ⭐⭐
Tato káva je díky způsobu pražení a ovocnému profilu skvělá k alternativním přípravám kávy, neurazí ale ani na espresso.
Kávu pražíme a balíme až ve chvíli, kdy k nám dorazí objednávka. O její čerstvost se tedy vůbec nemusíte bát :) Více o naší filozofii pražení kávy najdete v tomto článku.
O etiopské kávě
Etiopská káva se řádí mezi nejoblíbenější africké kávy,Kochere je oblast pěstování kávy v blízkosti města Yirgacheffe, kde se nachází některé z nejoblíbenějších káv na světě.Výjimečná kvalita etiopské kávy je dána kombinací faktorů. Rozmanitost odrůd káv znamená, že najdeme rozmanitost chutí i mezi farmami s podobnými podmínkami pěstování a zpracováním. Ke konečné kvalitě přispívají kromě odrůd i způsoby zpracování. Posledními klíčovými ingrediencemi pro vynikající kávu v Etiopii jsou tradice výroby, většina producentů v Etiopii jsou drobní zemědělci a pokračují v pěstování kávy tradičními metodami. Výsledkem je, že většina kávy se pěstuje bez použití chemických hnojiv nebo pesticidů. Káva se téměř výhradně pěstuje, sklízí a suší pomocí ručních systémů.
O zpracování kávy
Tato káva je zpracovávána nautrální metodou. Naturální zpracování na stanici se řídí tradičními etiopskými metodami. Nejprve je třešeň plavena a vizuálně zkontrolována, zda není nedozrálá, přezrálá a poškozená. Po umytí třešně v čisté vodě pracovníci přenesou třešeň rovnou na sušící pole. Rozprostírají třešně v jedné vrstvě. Během prvních dnů se třešeň každých 30 minut opatrně obrací, aby se zajistilo rovnoměrné sušení.Pracovníci odstranňují všechny poškozené třešně. Po několika dnech se kávové třešně upraví do silnějších vrstev, což pomáhá zpomalit proces schnutí. Sušení obvykle trvá 2 až 3 týdny.

O chuti
Tato naturálně zpracovaná káva z mycí stanice Boji v Kochere, Yirgacheffe je chuťově bohatá - v každém šálku ucítíte množství ovoce s hořkou čokoládou. Skvěle se hodí především na filtr.
Zajímá vás o kávě více?
Jak na její přípravu , když doma nemáte kávovar, si můžete přečíst
tady.
Návod, jak kávu uchovávat co nejdéle čerstvou, najdete
zde.A o tom, proč je káva skvělá nejen pro naši duši, ale i zdraví, si můžete přečíst na
tomto odkaze.
Tato káva se hodí především na alternativní přípravy, káva je ovocitější a mají vyšší aciditu.
Jak na přípravu kávy v aeropressu? Podívejte se na naše instruktážní video.