
GUATEMALA/ARABICA
COFFEE CPGT-3525, Huehuetenango
Země: Guatemala
Region: Huehuetenango
Odrůda: Caturra, Bourbon, Catuai
Farma: Finca San Ramon
Nadmořská výška: 1 600 – 2 000 m.n.m
Zpracování: Plně promyté (washed)
Sklizeň: leden – duben
Kvalita: SHB EP
Chuťový profil: Čistá chuť i vůně s ovocným nádechem, mandlemi a čokoládou. Nižší hořkost, která inklinuje právě k čokoládě, velmi nízká acidita (kyselost).
Kávu pražíme a balíme až ve chvíli, kdy k nám dorazí objednávka. O její čerstvost se tedy vůbec nemusíte bát :) Více o naší filozofii pražení kávy najdete v tomto článku.
Stupeň pražení:
Kávu vám rádi nameleme, napište nám prosím do poznámky, na jakou přípravu máte zájem kávu umlít: espresso kávovar, mokka konvička, filtr, turek nebo french press.
O guatemalské kávě
Všichni kávoví znalci ví, že nejlepší pěstitelskou oblastí v Guatemale je Huehuetenango! A odkud jinud bychom tedy mohli odebírat kávová zrna než právě z této oblasti? Huehuetenango se nachází při úpatí pohoří Sierra de los Cuchumatanes, což je nejvýše položená a obdělávaná nevulkanická oblast mimo vulkanické regiony střední Ameriky.
O pěstování
Místní káva je v top kvalitě, o čemž svědčí i označení SHB (Strictly Hard Bean). Kávy s SHB vykazují mimořádné kvality, získané díky pěstování ve vysokohorských oblastech. Výška plantáží vede až k 2 000 m.n.m a nesmí nikdy klesnou pod 1 350 m.n.m. (a to už je celkem pořádný kopec, to si pojďme říct). Tím se řadí mezi nejvýše pěstovanou kávu v zemi. Navzdory vyšší nadmořské výšce si však na místní plantáže nepřijde mráz - před ním chrání teplý mexický vzduch, který sem proudí. Celkově nižší teploty mají vliv na to, že kávové boby dozrávají delší dobu, což je pro všechny kávomilce velké plus! Káva z této oblasti totiž vyniká vyšší plností a chutí. Další zkratka EP pak označuje nejvyšší jakost ručně přebíraných kávových bobů a ještě zelených zrn.
Káva z této oblasti se sklízí od ledna do dubna a sklízené odrůdy jsou Caturra, Catuai a Bourbon, což jsou původní odrůdy kávovníku. Místní farmáři obvykle vlastní pár hektarů plantáží a po vypěstování kávu sami zpracovávají mokrou metodou. K tomu využívají prameny křišťálově čistých horských vod. Poté kávu suší na malých postelích. V této oblasti se nevyskytuje mnoho zpracovatelských závodu, farmáři jsou zvyklí čistit i sušit kávová zrna sami na svých polích.
O chuti
Tato středoamerická arabika káva ukrývá lahodnou a plnou chuť s nádechem ovoce a čokolády. Středně pražená pak vykazuje skvěle vyvážené chutě a velmi nízkou aciditu. Svými vlastnostmi je ideální jak pro přípravu espressa, tak i na filtr.