
MEXICO/ARABICA
CPMX-3579 Sierra Azul Chiapas - Altura Ep - Organic BE-BIO-01
Země: Mexico
Region: Chiapas
Pohoří: Sierra Madre
Farma: Sierra Azul, Sdružení farmářů
Odrůda: Typica, Bourbon, Mundo, Novo
Nadmořská výška: 1 200- 1 600 m.n.m
Zpracování: Plně promyté (washed)
Sklizeň: Prosinec - únor
Certifikace: Fairtrade & organic
Chuťový profil: Ovocné tóny (sušené švestky), nádech mléčné čokolády a lískových oříšků. Měkká, intenzivně vonící káva s jemným tělem a lehkou aciditou.
Kávu pražíme a balíme až ve chvíli, kdy k nám dorazí objednávka. O její čerstvost se tedy vůbec nemusíte bát :) Více o naší filozofii pražení kávy najdete v tomto článku.
Stupeň pražení:
Kávu vám rádi nameleme, napište nám prosím do poznámky, na jakou přípravu máte zájem kávu umlít: espresso kávovar, mokka konvička, filtr, turek nebo french press.
O mexické kávě
Naše kávová exkurze po americkém kontinentu pokračuje. Představujeme vám kávu ze čtvrté největší pěstitelské země světa, která pochází z oblasti biosférické rezervace El Triunfo, v pohoří Sierra Azul v jižním Mexiku. Zde ji farmáři pěstují v hraničním pásmu rezervace, a to v nadmořské výšce mezi 1 200 a 1 600 m.n.m.
O podmínkách pro farmáře
Kávu produkuje sdružení místních farmářů družstva Sierra Azul, kteří při pěstování i výrobě kladou velký důraz na dodržení přísných podmínek tak, aby minimalizovali dopad na ekosystém. To vede nejen k ochraně životního prostředí, ale rovněž k sociálně ekonomickému rozvoji členů sdružení i celé kávové komunity. Družstvo Sierra Azul se snaží pomocí certifikačních programů zajistit svým farmářům stabilní a adekvátní příjem. Dále se snaží své členy vzdělávat v místní komunitní škole, a to například právě v oblasti udržitelného pěstování kávy.
O chuti
Většina produkce mexické kávy pochází od drobných zemědělců, kteří na svých plantážích pěstují převážně zrna Arabicy (nejčastěji odrůdy Typica, Bourbon a Mundo Novo). Káva je zpracovávána mokrou metodou. Tato metoda je náročnější na spotřebu vodu, ovšem díky ní v kávě objevíte svěží chuť s ovocným nádechem. Káva z této oblasti je tak typická svým jemným a sladkým tělem, chutí mléčné čokolády a lískových oříšků. Má lehkou aciditu a ovocný nádech a je snadno pitelná. Hodí se pro alternativní přípravu kávy, stejně jako pro přípravu samostatného lahodného espressa.