
NICARAGUA/ARABICA
FINCA AURORA NATURAL RFA 2019/2020
Datum sklizně: 2019/2020
Země: Nicaragua
Region: Matagalpa
Farma: Finca Aurora
Odrůda: Catuaí, Caturra
Nadmořská výška: 1 200 - 1 400 m. n. m.
Zpracování: Naturální (označováno také jako suché)
Chuťový profil: Výrazná chuť mléčné čokolády s tóny hrušek, medu a karamboly.
Kávu pražíme a balíme až ve chvíli, kdy k nám dorazí objednávka. O její čerstvost se tedy vůbec nemusíte bát :) Více o naší filozofii pražení kávy najdete v tomto článku.
Stupeň pražení:
Kávu vám rádi nameleme, napište nám prosím do poznámky, na jakou přípravu máte zájem kávu umlít: espresso kávovar, mokka konvička, filtr, turek nebo french press.
O nikaragujské kávě
Ve střední Americe určitě najdeme země, které jsou pěstováním kávy známější než právě Nikaragua. Byla by ale chyby myslet si, že nikaragujská káva nestojí za ochutnání, právě naopak! Místní kávu ovlivňuje gografie - stát je označován jako země jezer a sopek, což tvoří zajímavou kombinaci pro pěstování výborné kávy. Mnoho producentů s kávou experimentuje a zkouší pěstovat nejen nové odrůdy, ale také metody zpracování.
O podmínkách pro farmáře
Družstvo Finca Aurora, ze kterého pochází naše káva, založil Enrique Ferrufino, vystudovaný chirurg, který se narodil a vyrostl na kávové farmě v Matagalpě. Spolu s manželkou Silvií se rozhodl v roce 1992 pustit do kávového podnikání, k němuž se časem přidaly i jejich tři děti. Jednou z hlavních hodnot této farmy je inspirovat lidi kávou. Proto rodina Ferrufino investuje do svých zaměstnanců v rámci poskytování spravedlivých mezd, bezpečných pracovních podmínek, ale také vzdělávání. Spolupracuje také s menšími producenty a pomá jim zlepšit jejich postupy. Zemědělství probíhá v souladu s místním ekosystémem, kdy využívají pouze obnovitelnou energii a pilně pracují na ochraně vodních zdrojů a přírodních surovin.
O chuti
Chuť kávy velmi ovlivňuje nejen nadmořská výška, úrodná půda, ale také metoda zpracování. Tato káva je zpracována metodou natural, neboli suchou metodou, které je ze všech metod nejstarší. Při pečlivém sběru a sušení nabízí káva zpracovaná suchou metodou výborné aroma a sladkou chuť. Někteří ji přirovnávají k ovocnému salátu nebo kompotu. Jde navíc o nejekologičtější metodu zpracování. Po sběru se kávové třešně rozprostřou v tenké vrstvě k sušení na slunci, kde se musí pravidelně obracet a po vysušení je nutné mechanicky očistit zrnka od dužiny se slupkou. Pokud je celý proces proveden správně a zodpovědně, dodá kávě „plnější tělo“ a velmi zajímavou chuť s nádechem ovoce.